Jaunais mācību gads pienācis ar nozīmīgām izmaiņām un jauninājumiem izglītības nozarē. Šajā rakstā apkopots svarīgākais, kas jāzina skolotājiem, skolēniem un vecākiem, uzsākot 2024./2025. mācību gadu - skolēnu brīvlaiki, jaunā vērtēšanas sistēma, pārbaudes darbu un eksāmenu nosacījumu izmaiņas. Rakstā uzzināsiet arī par to, kādas Uzdevumi.lv iespējas palīdzēs vieglāk pielāgoties pārmaiņām un saglabāt labus mācību rezultātus skolēniem.


 Mācību gada kalendārs
 

  • Mācību gads sākas 2024. gada 2. septembrī
  • I semestris ilgst no 2024. gada 2. septembra līdz 20. decembrim
  • II semestris ilgst no 2025. gada 6. janvāra līdz:
    • 1.-8. klasei un 10.-11. klasei - 2025. gada 30. maijam
    • 9. klasei - 2025. gada 13. jūnijam
    • 12. klasei - 2025. gada 20. jūnijam
       
  • Paredzētie brīvlaiki:
    • Rudens brīvdienas – no 2024. gada 21. oktobra līdz 2024. gada 27. oktobrim 
    • Ziemas brīvdienas – no 2024. gada 23. decembra līdz 2025. gada 5. janvārim 
    • Pavasara brīvdienas – no 2025. gada 10. marta līdz 2025. gada 16. martam 
    • Vasaras brīvdienas – 1.–8. klasēm un 10.–11. klasēm – no 2025. gada 31. maija līdz 31. augustam
    • Pēc izglītības iestādes lēmuma II semestrī iespējama papildu brīvdienu nedēļa 1. klasēm


Piedāvājam lejupielādēt failu ar 2024./2025. mācību gada laikiem, ko izvietot klases telpā vai nosūtīt skolēniem.
 

Lejupielādēt kalendāru

 Vērtēšanas sistēma
 

No 2024. gada 1. septembra spēkā stājas jauna vērtēšanas sistēma, kas paredz četrus vērtēšanas veidus (avots likumi.lv):

  • Formatīvā vērtēšana ir nepārtraukta ikdienas mācību procesa sastāvdaļa un nodrošina skolēnam un pedagogam atgriezenisko saiti par skolēna tā brīža sniegumu attiecībā pret plānotajiem sasniedzamajiem rezultātiem. Formatīvie vērtējumi neietekmē skolēna snieguma summatīvos vērtējumus.
     
  • Diagnosticējošā vērtēšana palīdz skolotājam izvērtēt skolēna mācīšanās stiprās un vājās puses un noskaidrot nepieciešamo atbalstu. Diagnosticējošie vērtējumi neietekmē skolēna snieguma summatīvos vērtējumus.
     
  • Monitoringa vērtēšana palīdz izvērtēt skolēnu sniegumu un mācību procesa kvalitāti atbilstoši izglītības rīcībpolitikas pilnveides mērķiem. Monitoringa darbu vērtējumi neietekmē skolēna snieguma summatīvos vērtējumus.
     
  • Summatīvā vērtēšana tiek organizēta mācīšanās posma (piemēram, temata, mācību gada, izglītības pakāpes) noslēgumā, lai novērtētu un dokumentētu skolēna mācīšanās rezultātu. Skolēna sniegums tiek atspoguļots, izmantojot katram vecumposmam atbilstošus vērtēšanas kritērijus (1.-3. klasēs pēc apguves līmeņiem - sācis apgūt, turpina apgūt, apguvis, apguvis padziļināti; bet 4.-12. klasē 10 ballu skalā).
     

Kā katrs no vērtēšanas veidiem ietekmē bērna noslēguma vērtējumu semestra beigās?
 


 

Svarīgi, ka mācību iestāde papildus mācību snieguma vērtēšanai var vērtēt skolēna mācīšanās ieradumus un attieksmi!
 


 Pārbaudes darbu pārrakstīšana
 

Tāpat izmaiņas paredz, ka skolēnam vairs nebūs iespējas pārrakstīt katru pārbaudes darbu. Gada vērtējumu varēs uzlabot, kārtojot kombinētu pārbaudes darbu par periodā apgūtajām mācību tēmām.

Atgādinām, ka portālā Uzdevumi.lv ir pieejami semestra noslēguma testi dažādos mācību priekšmetos un klasēs, ko varat izmantot, lai veidotu kombinētu pārbaudes darbu mācību gada beigās.

Semestra noslēguma testi:


Lai atvērtu un apskatītu semestra noslēguma testus sadaļā "Virtuālā skola" ir nepieciešams aktīvs PROF pieslēgums.
 


 Svērtā atzīme
 

Sākot ar 1. septembri, skolotājam ir tiesības piešķirt lielāku nozīmi atsevišķām atzīmēm, kas nozīmē, ka gada vērtējums ne vienmēr būs vidējais aritmētiskais no visām mācību gada laikā iegūtajām atzīmēm.

Vienkāršai un skaidrai komunikācijai ar skolēniem par pārbaudes darba nozīmi iesakām portālā Uzdevumi.lv veidotajos pārbaudes darbos izmantot iespēju darbam pievienot aprakstu. Pārbaudes darba izveides pēdējā solī lodziņā “Darba apraksts” Jums ir iespēja ievadīt ziņu, ko skolēni redzēs pirms darba izpildes. Tādējādi bērni būs motivētāki pienācīgi sagatavoties pārbaudes darbam.
 


 Centralizēto eksāmenu snieguma slieksnis
 

Ar 1. septembri mainās arī centralizēto eksāmenu snieguma slieksnis. Vidusskolā tas palielināts no 15% līdz 20%, bet 9. klasē - no 10% līdz 15%. Sākot ar 2025. gada 1. septembri paredzēts, ka arī 9. klasēm eksāmenā jāsasniedz 20%, lai pārbaudījums tiktu nokārtots.

Aicinām jau laicīgi mudināt skolēnus izmantot iespēju sagatavoties eksāmeniem portālā Uzdevumi.lv. “Virtuālajā skolā” atradīsiet treniņuzdevumus valsts pārbaudes darbiem, kā arī iepriekšējo gadu eksāmenus, kas papildināti ar jauniem uzdevumu variantiem, pareizajām atbildēm un to skaidrojumiem.

Eksāmenu treniņuzdevumi:


Valsts pārbaudes darbu treniņuzdevumi pieejami ar aktīvu PROF pieslēgumu.

Pieslēgt PROF


 Jaunumi portālā Uzdevumi.lv
 


Mācību process Latvijā piedzīvo būtiskas pārmaiņas un pieprasa lielāku patstāvību un motivāciju no pašiem skolēniem. Lai palīdzētu bērniem sasniegt savus mācību mērķus, arī šogad Uzdevumi.lv būs līdzās, sniedzot mūsdienīgus risinājumus un plašu mācību materiālu bāzi. Uzsākot jauno mācību gadu, priecājamies informēt par šādiem jaunumiem:

  • Kļūdu labošana “Virtuālās skolas” uzdevumos  - tagad skolēniem pēc portālā pieejamo testu izpildes būs iespēja atkārtoti risināt tikai kļūdainos uzdevumus. Bērnam vairs nebūs vēlreiz jāpilda uzdevumi, kuri bija pareizi, tādējādi motivējot viņu pievērst uzmanību kļūdām un novērst tās. Drīzumā līdzīga iespēja tiek plānota arī sadaļā “Pārbaudes darbi”, par ko skolotājus informēsim atsevišķi.
     
  • Jauna sadaļa “Ziņojumi” - iespēja skolēniem, skolotājiem un vecākiem daudz ērtāk un ātrāk uzzināt par Uzdevumi.lv mācību satura jaunumiem, jaunām iespējām portālā, kā arī citām aktualitātēm. Sadaļa “Ziņojumi” atrodas pie profila attēla lapas kreisajā augšējā stūrī. 
     
  • Jauns saturs sadaļā “Virtuālā skola” - arī šogad Uzdevumi.lv mācību satura redakcija strādājusi pie esošā satura uzlabošanas, papildināšanas un jauna satura radīšanas. Tā, piemēram, vasaras periodā publicētas 53 tēmas 8 mācību priekšmetos. Atgādinām, ka jaunumi portālā tiek publicēti regulāri un jaunākajām tēmām varat sekot līdzi sadaļā “Jaunas tēmas”. Tāpat aicinām Jūs pierakstīties Uzdevumi.lv jaunumiem e-pastā, lai katru mēnesi saņemtu informāciju par jaunāko publicēto saturu tieši Jūsu mācību priekšmetā.
     

Pierakstieties Uzdevumi.lv jaunumiem e-pastā un vienmēr esiet informēts par jaunākajām aktualitātēm un portāla iespējām!

Pierakstīties Uzdevumi.lv jaunumiem


 Palīgsmācībās.lv - video kursi skolēniem
 

Palīgsmācībās.lv ir jauna video kursu mācību platforma skolēniem, kas tapusi sadarbībā ar portālu Uzdevumi.lv. Patlaban platformā dažāda vecuma skolēniem pieejami video kursi matemātikā, latviešu valodā, angļu valodā un vācu valodā. Šie kursi ir lielisks risinājums gan skolēniem, kuriem ir grūtības sekot līdzi klases mācību tempam, gan tiem, kas vēlas uzlabot pamatzināšanas vai sagatavoties pārbaudes darbiem un eksāmeniem. Skolēns pats var izvēlēties sev piemērotāko laiku, lai skatītos video ierakstus. Pēc katra video pieejams zināšanu tests un papildu materiāli, piemēram, darba lapas, digitālas spēles un citi mācību resursi.

publicēts: