1. Cilvēki sēnes plaši izmanto pārtikā.
Latvijas mežos sastopamas apmēram 200 ēdamu sēņu sugu. Ēdamās sēnes Latvijā
Jāatceras, ka ievākt drīkst tikai labi pazīstamas, nebojātas sēnes. Latvijā sastopamas daudzas indīgu sēņu sugas. Indīgās sēnes Latvijā
Dažas sēņu sugas aug noteiktu koku sugu tuvumā, jo starp sēni un koka saknēm pastāv savstarpēji izdevīgas attiecības - mikoriza.
Sēne no koka saņem cukurus, bet koks no sēnes - ūdeni un minerālvielas.
Apšu beka parasti aug zem apsēm vai bērziem - ar šiem kokiem tai veidojas mikoriza.
2. Pārtikas rūpniecībā - maizes cepšanā, alus, vīna darīšanā - plaši izmanto raugus. Raugi ir vienšūnas organismi, kas barojas saprotrofi. Pārstrādājot pārtikas produktos sastopamos cukurus, raugi veido etilspirtu un oglekļa dioksīdu.
Raugi vairojas pumpurojoties - šūnai sānos veidojas maza šūna, kas vēlāk atdalās. Labvēlīgos apstākļos - siltumā un ar pietiekamu barības vielu daudzumu, raugs pumpurojas ļoti strauji, piem., rūgstot mīklai.
Raudzējot maizes mīklu, oglekļa dioksīds padara mīklu čaganu.
Savvaļā raugi attīstās uz augļiem. Senāk uz vīnogām esošos raugus izmantoja vīna ieguvei. Mūsdienās augļu sulai pievieno īpaši atlasītus raugus.
Uz vīnogām redzamā apsarme ir savvaļas rauga šūnas.
3. Pelējuma sēnes izmanto dažu siera šķirņu iegūšanai.
Pelējuma sēne piešķir Rokfora sieram specifisko garšu un izskatu.
4. Pelējuma sēnes izmanto antibiotiku ieguvei (skat. tematā ,baktērijas").
Atsauce:
Attēli no http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2011/9/14/1316029994927/Brewers-yeast-007.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/Yeast_on_grapes.jpg
https://s3.grouponcdn.com/images/site_images/2496/7766/IMAGE-Cheese-Emporium2_medium.jpg
http://static.americastestkitchenfeed.com/wp-content/uploads/2011/12/STP_Yeast-Bread-Making-06-of-10-574x383.jpg
http://www.bioterapi.ro/despre_noi/index_despre_noi1_articole_in_alte_limbi_letona_mikoriza.html
http://spoki.tvnet.lv/upload2/articles/60/604970/images/_origin_Faktini-3-1.jpg