Lai iegūtu tīras vielas, ļoti bieži tās nepieciešams atdalīt no maisījumiem. Ir daudz veidu, kā to iespējams izdarīt. Piemērotāko maisījuma atdalīšanas paņēmienu izvēlas, ņemot vērā maisījuma veidu.
Atceries pasaku par Pelnrušķīti? Pamāte uzdeva viņai daudz grūtu darbu, lai atturētu no došanās uz balli. Viens no uzdevumiem bija - atdalīt zirņus no pelniem. Pasakā Pelnrušķītei to palīdzēja izdarīt baloži. Dažkārt arī patiesībā nākas izmantot līdzīgu maisījuma atdalīšanas metodi - atdalīšanu ar rokām, ja vien maisījuma daļiņas ir pietiekami lielas. Piemēram, ar rokām var izlasīt krustnagliņas no piparkūku garšvielu maisījuma (attēlā).
Ja maisījumu veido cietas vielas ar dažādu daļiņu izmēru, tās var atdalīt ar sietu. To sauc par sijāšanu. Piemēram, mājās, lai atdalītu miltu lielākās piciņas un iespējamos piemaisījumus, tos sijā. Sijājot vielu maisījumus, sietā paliek lielākās daļiņas, bet tam cauri izkrīt mazākās.
Ja maisījumu veido cietas daļiņas un ūdens, tās atdala ar filtrēšanu. Ķīmiķi vielas filtrē caur porainu papīru, ko sauc par filtrpapīru. Filtrpapīru saloka un ieliek piltuvē, bet piltuvi - traukā, kurā sakrāsies atdalītais šķidrums. Cietā viela paliks uz filtrpapīra. Arī ikdienā mēs izmantojam filtrēšanas metodi, piemēram - kafijas automātos liek kafijas filtrus, bet tējas biezumus atdala no šķidruma, tos ievietojot tējas maisiņā.
Tomēr, ja cietās vielas daļiņas ir tik mazas, ka sūcas cauri filtram, tad maisījumu atdalīt neizdosies. Piemēram, filtrējot var atdalīt smiltis no ūdens, bet nevar atdalīt sāli vai cukuru.
Ja viela izšķīdināta šķidrumā, par kuru ir vieglāka vai smagāka, tad maisījumu var atdalīt, nostādinot. Šādā veidā var atdalīt krējumu no piena - krējums ir vieglāks par pienu, tāpēc sastājas virspusē un to var nosmelt. Vēl ātrāk tas notiek, ja pienu uzsilda. Droši vien esi redzējis, kā piena zupai atdziestot, tās virspusē veidojas plēve no krējuma.
Kā atrast adatu siena kaudzē? Var ilgi meklēt un tad pateikt, ka tas nav izdarāms. Bet var paņemt magnētu. Ar magnētu no maisījuma var atdalīt dzelzs priekšmetus.
Atsauce:
Piparkūku garšvielas: http://www.maminuklubs.lv/receptes/gaisas-piparkukas
Miltu sijāšana: http://www.flickr.com/photos/smitten/3618474074/
Filtrēšana - zīmējums: http://www.sciencequiz.net/jcscience/jcchemistry/practicals/filtration.htm
Tēja: http://www.karlis.ievins.lv/2008/10/
Piens: http://classes.ansci.illinois.edu/ansc438/milkcompsynth/milkcomp_fat.html
Magnēts: http://www.shieldscompany.com/nail_sweep.html
Miltu sijāšana: http://www.flickr.com/photos/smitten/3618474074/
Filtrēšana - zīmējums: http://www.sciencequiz.net/jcscience/jcchemistry/practicals/filtration.htm
Tēja: http://www.karlis.ievins.lv/2008/10/
Piens: http://classes.ansci.illinois.edu/ansc438/milkcompsynth/milkcomp_fat.html
Magnēts: http://www.shieldscompany.com/nail_sweep.html