\(100\ \mathrm{mL}\) svaiga piena var saturēt līdz \(0,19\ \mathrm{g}\) pienskābes \(\mathrm{CH_{3}-CHOH-COOH}\). Darbojoties pienskābes baktērijām, skābes saturs ātri palielinās un tādā gadījumā, pienu sildot, tas sarecē.
Lai pārbaudītu, cik svaigs ir piens, skolēns ņēma piena paraugu, tam pievienoja \(0,06\ \mathrm{mL}\) (3 pilienus) fenolftaleīna šķīduma un trīs reizes titrēja ar nātrija hidroksīda šķīdumu. Pienskābes neitralizāciju ar nātrija hidroksīdu apraksta ķīmiskās reakcijas vienādojums:
Eksperimenta datus skolēns pierakstīja tabulā.
Tabula. Piena parauga titrēšanas rezultāti.
Titrēšanas Nr.
|
Piena parauga tilpums (\(\mathrm{mL}\))
|
Iztērētā \(0,05\ \mathrm{M}\) \(\mathrm{NaOH}\) šķīduma tilpums (\(\mathrm{mL}\))
|
1.
|
20
|
7,05
|
2.
|
20
|
6,95
|
3.
|
20
|
7,00
|
Pēc skolēna veiktā eksperimenta datiem veic aprēķinu un, uz tā pamatojoties, secini, vai pētītais piens ir svaigs!
\(M_\mathrm{CH_{3}-CHOH-COOH}\) \(=\) \(90\ \mathrm{g/mol}\)
Atbildei ir jābūt pierakstītai ar precizitāti divas zīmes aiz komata.
Atbilde: Pienskābes masa \(100\ \mathrm{mL}\) analizējamā pienā ir \(\mathrm{g}\). Piens svaigs.
Lai iesniegtu atbildi un redzētu rezultātus, Tev nepieciešams autorizēties. Lūdzu, ielogojies savā profilā vai reģistrējies portālā!