Joda deficīts organismā izraisa nopietnas veselības problēmas. Lai uzņemtu pietiekamu daudzumu joda, vārāmajam sālim pievieno jodu saturošos sāļus, piemēram, kālija jodātu \(\mathrm{KIO_3}\). Ieteicamā joda masas daļa vārāmajā sālī ir \(\mathrm{0,002–0,005}\%\). Lai pārbaudītu kālija jodāta saturu produkta paraugā, laboratorijā \(\mathrm{10,000}\) \(\mathrm{g}\) vārāmā sāls ievieto \(\mathrm{250}\) \(\mathrm{mL}\) kolbā un izšķīdina \(\mathrm{100}\) \(\mathrm{mL}\) destilētā ūdens. Iegūtajam šķīdumam pievieno \(\mathrm{1}\) \(\mathrm{mL}\) sērskābes šķīduma (c = \(\mathrm{1}\) \(\mathrm{mol/L}\)) un \(\mathrm{5}\) \(\mathrm{mL}\) \(\mathrm{10}\%\) kālija jodīda šķīduma. Notiek ķīmiskā reakcija, kuru apraksta vienādojums:
Izdalījušos jodu titrē ar nātrija tiosulfāta \(\mathrm{Na_2S_2O_3}\) šķīdumu (\(c = 0,005\ \mathrm{mol/L}\)).
Titrēšanai patērē \(\mathrm{2,4}\) \(\mathrm{mL}\) nātrija tiosulfāta šķīduma.
Aprēķini, cik liela ir joda masas daļa pētāmā vārāmā sāls paraugā, un secini par šā produkta atbilstību prasībām, kas tiek izvirzītas joda saturam vārāmajā sālī!
Atbilde: , kas prasībām.
Lai iesniegtu atbildi un redzētu rezultātus, Tev nepieciešams autorizēties. Lūdzu, ielogojies savā profilā vai reģistrējies portālā!