Destilācija ir šķidro vielu atdalīšanas metode, kas balstās uz viršanas temperatūru starpību.
Svarīgi!
Destilācijas kolbā drīkst iepildīt tik daudz destilējamā šķidruma, lai tas aizņemtu ne vairāk kā 2/3 no kolbas tilpuma. Tajā ievieto arī dažus stikla kapilārus vai stikla lauskas (vārķermeņus), tādējādi nodrošinot šķidruma vienmērīgu viršanu. Kolbu nedrīkst karsēt uz atklātas uguns. Kad tajā ir palicis 10...15% no sākotnējā šķidruma tilpuma, destilēšana ir jābeidz, lai kolba nepārsprāgtu.
Destilācijas iekārta:
Svarīgi!
Destilējot organiskas vielas, degļa vietā izmanto ūdens vai glicerīna vannas, jo organiskās vielas var viegli uzliesmot.
Atsauce:
http://kimijas-sk.lv/old/kimijas_skolotaja_profesija/kimijas_modula_macibu_prieksmeti/laboratorijas_darbu_tehnika/
http://www.chem.ufl.edu/~itl/2045/lectures/lec_1.html