PIRMĀ SEMESTRA NOSLĒGUMA TESTI
Destilācija ir šķidro vielu atdalīšanas metode, kas balstās uz viršanas temperatūru starpību.
Svarīgi!
Destilācijas kolbā drīkst iepildīt tik daudz destilējamā šķidruma, lai tas aizņemtu ne vairāk kā 2/3 no kolbas tilpuma. Tajā ievieto arī dažus stikla kapilārus vai stikla lauskas (vārķermeņus), tādējādi nodrošinot šķidruma vienmērīgu viršanu. Kolbu nedrīkst karsēt uz atklātas uguns. Kad tajā ir palicis 10...15% no sākotnējā šķidruma tilpuma, destilēšana ir jābeidz, lai kolba nepārsprāgtu.
Destilācijas iekārta:
Svarīgi!
Destilējot organiskas vielas, degļa vietā izmanto ūdens vai glicerīna vannas, jo organiskās vielas var viegli uzliesmot.
Atsauce:
http://kimijas-sk.lv/old/kimijas_skolotaja_profesija/kimijas_modula_macibu_prieksmeti/laboratorijas_darbu_tehnika/
http://www.chem.ufl.edu/~itl/2045/lectures/lec_1.html