Plānošana. Enzīma pektināzes iedarbība uz augu šūnapvalkiem
Situācijas apraksts
Visas bioķīmiskās reakcijas notiek ar biokatalizatoru – enzīmu līdzdalību. Katram enzīmam ir specifiskas funkcijas.
Augu šūnu šūnapvalkā atrodas polisaharīds protopektīns, kurš veicina šūnapvalku izturību pret mehānisku iedarbību. Augļiem, ogām un dārzeņiem nogatavojoties, enzīms pektināze protopektīnu pakāpeniski hidrolizē pektīnā, tādējādi padarot plānākus šūnapvalkus un samazinot to stingrību.
Tas padara augļus, ogas un dārzeņus mīkstākus un vieglāk saspiežamus. Pektināzi izmanto komerciāli, lai paātrinātu augļu šūnapvalku sadalīšanos, lai efektīvāk iegūtu vairāk sulas, samazinot izmaksas un atkritumus.
Gan pektināzes, gan citu enzīmu katalizēto reakciju aktivitāte ir atkarīga no reakcijas vides temperatūras, vides pH, substrāta koncentrācijas, enzīma koncentrācijas. Pektināzes aktivitāti var novērtēt pēc iegūtās augļu sulas tilpuma.
Ieteikumi
1. Sulas iegūšanai paredzētos ābolus ieteicams sasmalcināt gabaliņos, kuru izmērs ir 5 mm × 5 mm × 5 mm.
2. Ieteicamā pektināzes masas daļa šķīdumā ir 50 g pektināzes uz 50 mL ūdens.
3. Ieteicams vārglāzē ievietot 50 g sasmalcināto ābolu, pievienot 2 mL 50 % pektināzes šķīduma.
4. Minimālais iedarbības laiks ir 15 minūtes silta ūdens vannā (40 °C).
1. Sulas iegūšanai paredzētos ābolus ieteicams sasmalcināt gabaliņos, kuru izmērs ir 5 mm × 5 mm × 5 mm.
2. Ieteicamā pektināzes masas daļa šķīdumā ir 50 g pektināzes uz 50 mL ūdens.
3. Ieteicams vārglāzē ievietot 50 g sasmalcināto ābolu, pievienot 2 mL 50 % pektināzes šķīduma.
4. Minimālais iedarbības laiks ir 15 minūtes silta ūdens vannā (40 °C).
Darba uzdevums
Izplāno eksperimentu, lai noteiktu, kā atšķirīgs enzīma pektināzes iedarbības laiks ietekmē no āboliem iegūtās sulas tilpumu!
Izplāno eksperimentu, lai noteiktu, kā atšķirīgs enzīma pektināzes iedarbības laiks ietekmē no āboliem iegūtās sulas tilpumu!
Eksperimenta veikšanai laboratorijā ir pieejami šādi trauki, piederumi un vielas: 150 g ābolu, nazis, lineāls (100 ± 1 mm), salvetes, 20 g pektināzes pulvera, ūdens, 1 vārglāze (50 mL), 3 vārglāzes (100 mL), 3 pipetes (2 mL), 4 stikla nūjiņas, 3 mērcilindri (100 ± 1 mL), 3 piltuves, filtrpapīrs, pulkstenis, termometrs, ūdens vanna, tējkanna ūdens uzsildīšanai, marķieris, svari (500,0 ± 0,1 g).
Izplāno un uzraksti eksperimenta gaitu! Kā nodrošināt eksperimenta ticamību un kādi darba drošības noteikumi ir jāievēro?
1. Eksperimenta atkārtojamība un fiksētie lielumi:
2. Drošības noteikumi (kas attiecas tieši uz šī eksperimenta darba gaitu):
Atzīmē divas pareizās atbildes!
Uzdevumi.lv Tev piedāvā izvēlēties pareizo atbildi. Darbā Tev pašam ir jāuzraksta atbilde!
Atsauce:
https://www.visc.gov.lv. Centralizētais eksāmens bioloģijā (augstākais mācību satura apguves līmenis), 2024
Lai iesniegtu atbildi un redzētu rezultātus, Tev nepieciešams autorizēties. Lūdzu, ielogojies savā profilā vai reģistrējies portālā!