Kvieši, rudzi un mieži satur olbaltumvielu glutēnu jeb lipekli. Ja cilvēkam ir celiakija – glutēna nepanesamība, tad viņš nevar lietot uzturā produktus, kuri satur glutēnu.
Skolas ēdnīcā pusdienām piedāvā šādu ēdienu izvēli: lauku zupa ar žāvētu gaļu un putraimiem, vārīti kartupeļi, vārīti griķi, vārīti makaroni, krējuma mērce (iebiezināta ar miltiem), sautēta vistas gaļa, karbonāde (miltu un olas panējumā), kāpostu salāti, biešu salāti, biezpiena krēms ar ķīseli.
Skolas ēdnīcā pusdienām piedāvā šādu ēdienu izvēli: lauku zupa ar žāvētu gaļu un putraimiem, vārīti kartupeļi, vārīti griķi, vārīti makaroni, krējuma mērce (iebiezināta ar miltiem), sautēta vistas gaļa, karbonāde (miltu un olas panējumā), kāpostu salāti, biešu salāti, biezpiena krēms ar ķīseli.
Izvēlies no piedāvātajiem ēdieniem atbilstošu un sabalansētu ēdienkarti ar vismaz diviem ēdieniem skolēnam ar glutēna nepanesamību! Pamato, kāpēc izvēlētā ēdienkarte ir pilnvērtīga!
Uzdevumi.lv Tev piedāvā izvēlēties atbildes!
8.1. Kura no ēdienkartēm ir vispiemērotākā skolēnam ar glutēna nepanesamību un nodrošina atbilstošu un sabalansētu uzturu?
8.2. Kādi parametri liecina par to, ka izvēlētā ēdienkarte ir pilnvērtīga?
Ir iespējamas vairākas pareizās atbildes!
Atsauce:
https://www.visc.gov.lv, Valsts eksāmens bioloģijā 2020.g.
Lai iesniegtu atbildi un redzētu rezultātus, Tev nepieciešams autorizēties. Lūdzu, ielogojies savā profilā vai reģistrējies portālā!