Lai pagatavotu precīzu vielu šķīdumu, ir nepieciešami piemēroti laboratorijas trauki un piederumi, kā arī jāprot aprēķināt atbilstošie vielu daudzumi un proporcijas.
 
shutterstock_1539970184.jpg shutterstock_661275502.jpg
 
Materiāli un piederumi, kas noderētu precīzu šķīdumu pagatavošanā.
1. Laboratorijas vai virtuves svari
 
shutterstock_1297147891.jpg
 
2. Vārglāze
 
shutterstock_1711071094.jpg
 
3. Koniskā kolba
 
shutterstock_1711552414.jpg
 
4. Mērcilindrs
 
shutterstock_433156063.jpg
 
5. Stikla nūjiņa
 
shutterstock_1564136806.jpg
 
Šķīduma pagatavošana ir jāveic precīzi, tāpēc svarīgi ievērot izšķīdušās vielas un šķīdinātāja masas attiecību.
Piemēram, ja jāpagatavo noteiktas koncentrācijas \(5\)% sāls šķīdumu, jāizšķīdina \(5\) gramus sāls \(95\) gramos ūdens, lai kopējā šķīduma masa būtu \(100\) grami. Ja jāpagatavo vairāk kā \(100\) gramus šķīduma, jāņem attiecīgi vairāk sāls un ūdens. \(200\) gramu šāda šķīduma pagatavošanai jāņem divreiz vairāk sastāvdaļu: \(10\) gramus sāls un \(190\) gramus ūdens.
 
YCUZD_221020_4585_Etiķis.png YCUZD_221020_4585_Ūdeņraža pārskābe.png
 
Lai aprēķinātu vielas masas daļu šķīdumā:
  • Jānosaka kopējā šķīduma masa (šķīdinātājs + šķīdināmā viela).
  • Pēc tam vielas masu dala ar šķīduma masu un iegūst rezultātu.
  • Ja šo masas daļu ir jāizsaka procentos, tad iegūtā summa ir jāreizina ar \(100\)%.
 
YCUZD_221110_4632_6.3. izšķīdušās vielas masas daļa_6.png
 
YCUZD_221110_4632_6.3. izšķīdušās vielas masas daļa_5.png
Svarīgi!
Izšķīdušās vielas masas daļu nosaka attiecībā pret šķīduma kopējo masu, nevis tikai šķīdinātāja masu.
Izšķīdušās vielas masas daļas aprēķinus veic masas vienībās (miligramos, gramos, kilogramos), tāpēc nereti svarīgi pārveidot tilpuma mērvienības.
Svarīgi!
Atceries! \(1\) mililitra tīra ūdens masa ir \(1\) grams, bet viena litra masa ir \(1\) kilograms.