Lai pagatavotu precīzu vielu šķīdumu, ir nepieciešami piemēroti laboratorijas trauki un piederumi, kā arī jāprot aprēķināt atbilstošie vielu daudzumi un proporcijas.
Materiāli un piederumi, kas noderētu precīzu šķīdumu pagatavošanā.
1. Laboratorijas vai virtuves svari
2. Vārglāze
3. Koniskā kolba
4. Mērcilindrs
5. Stikla nūjiņa
Šķīduma pagatavošana ir jāveic precīzi, tāpēc svarīgi ievērot izšķīdušās vielas un šķīdinātāja masas attiecību.
Piemēram, ja jāpagatavo noteiktas koncentrācijas \(5\)% sāls šķīdumu, jāizšķīdina \(5\) gramus sāls \(95\) gramos ūdens, lai kopējā šķīduma masa būtu \(100\) grami. Ja jāpagatavo vairāk kā \(100\) gramus šķīduma, jāņem attiecīgi vairāk sāls un ūdens. \(200\) gramu šāda šķīduma pagatavošanai jāņem divreiz vairāk sastāvdaļu: \(10\) gramus sāls un \(190\) gramus ūdens.
Lai aprēķinātu vielas masas daļu šķīdumā:
- Jānosaka kopējā šķīduma masa (šķīdinātājs + šķīdināmā viela).
- Pēc tam vielas masu dala ar šķīduma masu un iegūst rezultātu.
- Ja šo masas daļu ir jāizsaka procentos, tad iegūtā summa ir jāreizina ar \(100\)%.
Svarīgi!
Izšķīdušās vielas masas daļu nosaka attiecībā pret šķīduma kopējo masu, nevis tikai šķīdinātāja masu.
Izšķīdušās vielas masas daļas aprēķinus veic masas vienībās (miligramos, gramos, kilogramos), tāpēc nereti svarīgi pārveidot tilpuma mērvienības.
Svarīgi!
Atceries! \(1\) mililitra tīra ūdens masa ir \(1\) grams, bet viena litra masa ir \(1\) kilograms.