Galda etiķis ir \(9 \%\) etiķskābes \(CH_3COOH\) šķīdums ūdenī, kuru izmanto kā garšvielu un konservantu pārtikas rūpniecībā. Cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa sulas skābumu, uzturā nav ieteicams lietot pārtikas produktus ar palielinātu skābes saturu.
Skolēns nolēma izpētīt, kura ražotāja – A vai B – marinētos gurķus labāk lietot uzturā cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa sulas skābumu.
Skolēns nolēma izpētīt, kura ražotāja – A vai B – marinētos gurķus labāk lietot uzturā cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa sulas skābumu.
Ražotāja A marinētie gurķi | Ražotāja B marinētie gurķi |
Sastāvdaļas: gurķi (6–10 cm), ūdens, sāls, dilles, etiķskābe, mārrutki, garšvielas |
Sastāvdaļas: gurķīši (3–6 cm), etiķis, cukurs, sāls, garšvielas |
*Papildu informācija: etiķskābe ir organiskā skābe, kas līdzīgi kā neorganiskās skābes reaģē ar bāzēm, piemēram, ar \(0,1\ M\) \(NaOH\) šķīdumu: \(CH_3COOH + NaOH \rightarrow CH_3COONa + H_2O\).
Pētījumu veikšanai ir pieejami dažādi laboratorijas trauki un piederumi, kā arī iekārtas, kas redzamas attēlos.
Pētījumu veikšanai ir pieejami dažādi laboratorijas trauki un piederumi, kā arī iekārtas, kas redzamas attēlos.
Plāno eksperimentu etiķskābes masas daļas noteikšanai divu ražotāju – A un B – gurķu marinādē!
Izvēlies un uzraksti iekārtu/ierīci pētījuma veikšanai, vielas, laboratorijas traukus, piederumus, kas nepieciešami etiķskābes masas daļas noteikšanai gurķu marinādē!
Uzdevumi.lv Tev piedāvā izvelēties vajadzīgo iekārtu laboratorijas darba veikšanai. Darbā Tev pašam ir jāizvēlas iekārta un jāpieraksta vajadzīgās vielas, traukus un iekārtas laboratorijas darba veikšanai, lasi risinājuma soļus, lai iepazītos ar pilnu atbildi!
Atbilžu varianti:
Titrēšanas iekārta
pH metrs
Filtrēšanas iekārta
Nosaki atkarīgo lielumu (ko mērīsi)!
Uzdevumi.lv Tev piedāvā atzīmēt pareizo atbildi! Darbā Tev pašam būs jānosaka atkarīgais lielums!
Atsauce:
https://www.visc.gov.lv, Monitoringa darbs optimālajā mācību satura apguves līmenī ķīmijā vidusskolai, 2024. g.
Lai iesniegtu atbildi un redzētu rezultātus, Tev nepieciešams autorizēties. Lūdzu, ielogojies savā profilā vai reģistrējies portālā!