Galda etiķis ir \(9 \%\) etiķskābes \(CH_3COOH\) šķīdums ūdenī, kuru izmanto kā garšvielu un konservantu pārtikas rūpniecībā. Cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa sulas skābumu, uzturā nav ieteicams lietot pārtikas produktus ar palielinātu skābes saturu.
Skolēns nolēma izpētīt, kura ražotāja – A vai B – marinētos gurķus labāk lietot uzturā cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa sulas skābumu.
 
Ražotāja A marinētie gurķi Ražotāja B marinētie gurķi
Sastāvdaļas: gurķi (6–10 cm), ūdens, sāls,
dilles, etiķskābe, mārrutki, garšvielas
Sastāvdaļas: gurķīši (3–6 cm), etiķis, cukurs,
sāls, garšvielas
* Papildu informācija: etiķskābe ir organiskā skābe, kas līdzīgi kā neorganiskās skābes reaģē ar bāzēm, piemēram, ar \(0,1\ M\) \(NaOH\) šķīdumu: \(CH_3COOH + NaOH  \rightarrow CH_3COONa + H_2O\).
Pētījumu veikšanai ir pieejami dažādi laboratorijas trauki un piederumi, kā arī iekārtas, kas redzamas attēlos.
 
YCUZD_241010_6667_kimija_37.svg
 
Plāno darba gaitu etiķskābes masas daļas noteikšanai gurķu marinādē! Paredzi drošības
noteikumu ievērošanu eksperimenta veikšanas laikā! 
Uzdevumi.lv Tev piedāvā iepazīties ar 3 piedāvātajām darba gaitas scenārijiem un atzīmēt atbilstošāko! Darbā Tev pašam ir jāsastāda darba gaita, ar to vari iepazīties risinājuma soļos!
 
A.
1. Uzliek aizsargbrilles. Ievēro drošas darba paņēmienus, strādājot ar stikla traukiem. Ievēro drošus darba paņēmienus, strādājot ar kodīgu nātrija hidroksīda šķīdumu.
2. Bireti uzpilda ar 0,1 M nātrija hidroksīda šķīdumu līdz 0,0 mL atzīmei (pēc apakšējā meniska).
3. Koniskajā kolbā ar mērpipeti pārnes 10,0 mL analizējamā gurķa marinādes no ražotāja A un pievieno 5 pilienus indikatora fenolftaleīna šķīduma.
4. Titrē pirmo analizējamā šķīduma paraugu. Kad šķīdums iekrāsojas aveņsarkans, nolasa izlietota nātrija hidroksīda šķīduma tilpumu un pieraksta to datu reģistrēšanas tabulā.
5. Vēl divas reizes atkārto 3. un 4. darbību.
6. Atkārto titrēšanu (3.-5. darbību), analizējot gurķu marinādi no ražotāja B.
 
B.
1. Uzliek aizsargbrilles. Ievēro drošas darba paņēmienus, strādājot ar stikla traukiem. Ievēro drošus darba paņēmienus, strādājot ar kodīgu nātrija hidroksīda šķīdumu.
2. Bireti uzpilda ar 0,1 M nātrija hidroksīda šķīdumu.
3. Koniskajā kolbā ar mērcilindru pārnes 10,0 mL analizējamā gurķa marinādes no ražotāja A un pievieno 5 pilienus indikatora fenolftaleīna šķīduma.
4. Titrē pirmo analizējamā šķīduma paraugu. Kad šķīdums iekrāsojas aveņsarkans, nolasa izlietota nātrija hidroksīda šķīduma tilpumu un pieraksta to datu reģistrēšanas tabulā.
5. Vēl divas reizes atkārto 3. un 4. darbību.
6. Atkārto titrēšanu (3.-5. darbību), analizējot gurķu marinādi no ražotāja B.
 
C.
1. Uzliek aizsargbrilles. Ievēro drošas darba paņēmienus, strādājot ar stikla traukiem. Ievēro drošus darba paņēmienus, strādājot ar kodīgu nātrija hidroksīda šķīdumu.
2. Mērpipeti uzpilda ar 0,1 M nātrija hidroksīda šķīdumu līdz 0,0 mL atzīmei (pēc apakšējā meniska).
3. Koniskajā kolbā ar mērpipeti pārnes 10,0 mL analizējamā gurķa marinādes no ražotāja A un pievieno 5 pilienus indikatora fenolftaleīna šķīduma.
4. Titrē pirmo analizējamā šķīduma paraugu. Kad šķīdums iekrāsojas zils, nolasa izlietota nātrija hidroksīda šķīduma tilpumu un pieraksta to datu reģistrēšanas tabulā.
5. Vēl divas reizes atkārto 3. un 4. darbību.
6. Atkārto titrēšanu (3.-5. darbību), analizējot gurķu marinādi no ražotāja B.
 
 
 
Atsauce:
https://www.visc.gov.lv, Monitoringa darbs optimālajā mācību satura apguves līmenī ķīmijā vidusskolai, 2024. g. 
Lai iesniegtu atbildi un redzētu rezultātus, Tev nepieciešams autorizēties. Lūdzu, ielogojies savā profilā vai reģistrējies portālā!