Galda etiķis ir \(9 \%\) etiķskābes \(CH_3COOH\) šķīdums ūdenī, kuru izmanto kā garšvielu un konservantu pārtikas rūpniecībā. Cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa sulas skābumu, uzturā nav ieteicams lietot pārtikas produktus ar palielinātu skābes saturu.
Skolēns nolēma izpētīt, kura ražotāja – A vai B – marinētos gurķus labāk lietot uzturā cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa sulas skābumu.
 
Ražotāja A marinētie gurķi Ražotāja B marinētie gurķi
Sastāvdaļas: gurķi (6–10 cm), ūdens, sāls,
dilles, etiķskābe, mārrutki, garšvielas
Sastāvdaļas: gurķīši (3–6 cm), etiķis, cukurs,
sāls, garšvielas
* Papildu informācija: etiķskābe ir organiskā skābe, kas līdzīgi kā neorganiskās skābes reaģē ar bāzēm, piemēram, ar \(0,1\ M\) \(NaOH\) šķīdumu: \(CH_3COOH + NaOH  \rightarrow CH_3COONa + H_2O\).
Pētījumu veikšanai ir pieejami dažādi laboratorijas trauki un piederumi, kā arī iekārtas, kas redzamas attēlos.
 
YCUZD_241010_6667_kimija_37.svg
 
Paskaidro, kā, izmantojot eksperimentā iegūtos datus, var noteikt etiķskābes masas daļu (%) gurķu marinādē! Skaidrojumā izmanto fizikālo lielumu nosaukumus vai apzīmējumus, aprēķinu formulas!
Papildu informācija: gurķu marināde ir atšķaidīts etiķskābes šķīdums, kura blīvums ir \(≈1\ g/mL\).
Uzdevumi.lv Tev piedāvā izvēlēties aprēķinu formulas kas nepieciešamas, lai noteiktu etiķskābes masas daļu (%) gurķu marinādē! Darbā Tev pašam ir jāuzraksta formulas, fizikālie lielumi un risināšanas gaita, ar to vari iepazīties uzdevuma risinājuma soļos!
Atzīmē visas formulas, ko izmantosi aprēķiniem!
 
 
Atsauce:
https://www.visc.gov.lv, Monitoringa darbs optimālajā mācību satura apguves līmenī ķīmijā vidusskolai, 2024. g. 
Lai iesniegtu atbildi un redzētu rezultātus, Tev nepieciešams autorizēties. Lūdzu, ielogojies savā profilā vai reģistrējies portālā!