Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtā veiksmīgi noslēdzies projekts, kurā izstrādāti jauni materiāli augļu – īpaši aveņu un zemeņu – apstrādei ar bioloģiski noārdāmiem un mikrobiāli sintezētiem polimēra pārklājumiem. Eksperimentu laikā pētnieki veica biopolimēru producentu (baktēriju) atlasi. Viens no biopolimēriem ir bakteriālā celuloze, kuru var izmantot augļu pārklājumiem, bionoārdāmiem iepakošanas materiāliem. Īpaši augstu bakteriālās celulozes sintēzi var sasniegt ābolu sulas barotnē, izmantojot baktēriju Novacetimonas hansenii MSCL 1646, kas spēj efektīvi veidot biopolimēru no barotnē esošiem cukuriem. Izejviela biopolimēra sintēzei ir pārtikas pārstrādes rūpniecības blakusprodukti, piemēram, sūkalas, augu atlieku biomasa, melase.
Vides un sabiedrības veselības problēmas:
1. Augļu un dārzeņu ražas zudums īsa realizācijas termiņa rezultātā.
2. Augsnes un ūdens piesārņojums ar produktu iepakojuma plastmasu.
3. Infekcijas slimību pandēmiju rašanās
4. Dažādu ar pārtikas ražošanu saistītu rūpniecības nozaru blakus produktu otrreizēja izmantošana.
5. Augsnes auglības paaugstināšana.
Kuras vides un sabiedrības veselības problēmas var mazināt atklājuma ieviešana?
Lai iesniegtu atbildi un redzētu rezultātus, Tev nepieciešams autorizēties. Lūdzu, ielogojies savā profilā vai reģistrējies portālā!