Izlasi tekstu un izpildi uzdevumu! 
 
Svaigi kāposti tiek sagriezti un sajaukti ar sāli. Sāls palīdz izdalīt no kāpostiem sulu, kā arī kavē nevēlamu mikroorganismu augšanu, bet neietekmē pienskābes baktērijas. Kāpostus cieši piespiež traukā, lai tie paliktu zem sulas un nenonāktu saskarē ar skābekli. Šie apstākļi ir būtiski, lai veicinātu pienskābes baktēriju darbību. Fermentācijas procesā kāpostos esošais cukurs tiek pārvērsts pienskābē. Pienskābe pakāpeniski pazemina pH līmeni, piešķirot kāpostiem skābumu un neļaujot attīstīties patogēniem mikroorganismiem. Pēc dažām dienām vai nedēļām (atkarībā no temperatūras un vēlamās skābuma pakāpes) kāposti ir gatavi lietošanai. Šādā veidā skābētie kāposti iegūst savu raksturīgo garšu, kā arī tiek saglabāti ilgāk, pateicoties pienskābes konservējošajam efektam.
 
Substrāts -
.
Dzīvā sistēma-
.
Fermentācijas apstākļi-
un
.
Fermentācijas process-
rūgšana, jo ķīmiskajā reakcijā rodas
.
Iegūtais produkts-
.
 
Atbilžu varianti:
skābekļa klātbūtne
pienskābā baktērija
etiķis
silts
skāba vide
etiķskābā
bez skābekļa
pelējuma sēnīte
pienskābe
kāpostu cukurs
auksts
kāpostu masa
skābēti kāposti
sāls
pienskābā
etanols
Lai iesniegtu atbildi un redzētu rezultātus, Tev nepieciešams autorizēties. Lūdzu, ielogojies savā profilā vai reģistrējies portālā!