Cilvēks katru dienu uzņem pārtiku, lai iegūtu enerģiju. Ir svarīgi attīstīties, augt, aktīvi darboties un ķermenim spēt normāli funkcionēt, tāpēc ir būtiski, ka tiek uzņemts veselīgs un sabalansēts uzturs.
Enerģiju, kas tiek uzņemta ar pārtikas produktiem izsaka kilokalorijās jeb kcal. Katram cilvēkam var atšķirties nepieciešamais enerģijas daudzums, jo tas ir atkarīgs no vecuma, dzimuma, ķermeņa masas, auguma, fizisko aktivitāšu un slodzes daudzuma. Tomēr svarīgi atcerēties, ka, uzņemot pārtiku, ir jādomā ne tikai par tās daudzumu, bet arī par daudzveidību un sastāvu.
Svarīgi!
Veselīga uztura pamatprincipi ir dažādība, sabalansētība un mērenība.
Katrs pārtikas produkts satur uzturvielas - ogļhidrātus, olbaltumvielas, taukus, kā arī šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas. Lai uzņemtu visas vērtīgās vielas, jālieto dažādi pārtikas produkti.
Ogļhidrāti nodrošina organismu ar enerģiju, tāpēc tas ir kā pamats veselīgam uzturam. Ogļhidrāti ir augļos un dārzeņos, kā arī īpaši daudz graudaugu produktos un pupiņās. Piemēram, maize, kartupeļi, makaroni, rīsi, griķi, auzu pārslas un citi attēlos redzamie produkti ir labs ogļhidrātu avots. Ja tiek uzņemts vairāk ogļhidrātu nekā nepieciešams, tad tie pārvēršas taukos, kas rada lieko svaru.
Svarīgi!
Svarīgi atcerēties, ka baltmaize, pīrādziņi un bulciņas nav veselīgākie produkti, tāpēc labāk izvēlēties pilngraudu izstrādājumus.
Olbaltumvielas palīdz organismam augt un attīstīties, nodrošina šūnu atjaunošanās procesus un veic vēl citas ļoti svarīgas funkcijas. Olbaltumvielas var uzņemt ar liesu gaļu, zivīm, olām, piena produktiem, kā arī riekstiem un sēklām.
Tauki ir enerģijas avots un nodrošina rezerves barības vielu uzkrāšanos. Tauki veic arī citas svarīgas funkcijas organismā, tāpēc tie ir nepieciešami, bet mazos daudzumos. Ir pārtikas produkti, kuru tauku sastāvs ir labāks un nenodara kaitējumu veselībai. Pārtikas produkti, ar kuriem uzņemt "labos" taukus ir, piemēram, olīveļļa, avokado, rieksti un treknas zivis. "Sliktie" tauki ir palmu eļļā, ātrajās uzkodās, čipsos un saldumos.
Šķiedrvielas var uzņemt tikai ar augu valsts produktiem, piemēram, augļiem un dārzeņiem, arī graudaugu produktiem. Tās neuzsūcas cilvēka organismā, bet spēj iztīrīt zarnu traktu, uzsūcot lieko šķidrumu un nevajadzīgos galaproduktus. Šķiedrvielas ilgāk nodrošina sāta sajūtu, satur daudz minerālvielu, ļauj uzsūkties vitamīniem, kā arī uzlabo imunitāti.
Attēlā var apskatīt kuri produkti ir jāēd, lai iegūtu dažādus vitamīnus.
Svarīgi!
Lai ikdienā uzņemtu pilnvērtīgu uzturu var izmantot šķīvja principu. 1/4 daļu no tā aizņem graudaugu produkti un kartupeļi, 1/4 olbaltumvielas un puse no uztura ir dārzeņi un augļi.
Svarīgi!
Atceries, ka diennakts laikā jāuzņem pietiekoši daudz šķidruma. Ieteicamais ūdens daudzums ir 30–35 ml uz cilvēka 1 kg ķermeņa svaru.
Detalizētus uztura ieteikumus var apskatīt šeit - slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.