Cilvēks katru dienu uzņem pārtiku, lai iegūtu enerģiju. Ir svarīgi attīstīties, augt, aktīvi darboties un ķermenim spēt normāli funkcionēt, tāpēc ir būtiski, ka tiek uzņemts veselīgs un sabalansēts uzturs.
 
Shutterstock_2379269523_buffet line_rinda pie bufetes.jpg Shutterstock_662342521_healthy lunch_veselīgas pusdienas.jpg Shutterstock_1060110806_girl drinking water_meitene dzer ūdeni.jpg
 
Enerģiju, kas tiek uzņemta ar pārtikas produktiem izsaka kilokalorijās jeb kcal. Katram cilvēkam var atšķirties nepieciešamais enerģijas daudzums, jo tas ir atkarīgs no vecuma, dzimuma, ķermeņa masas, auguma, fizisko aktivitāšu un slodzes daudzuma. Tomēr svarīgi atcerēties, ka, uzņemot pārtiku, ir jādomā ne tikai par tās daudzumu, bet arī par daudzveidību un sastāvu.
Svarīgi!
Veselīga uztura pamatprincipi ir dažādība, sabalansētība un mērenība.
Katrs pārtikas produkts satur uzturvielas - ogļhidrātus, olbaltumvielas, taukus, kā arī šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas. Lai uzņemtu visas vērtīgās vielas, jālieto dažādi pārtikas produkti.

YCUZD_240522_6302_makroelementi.png
 
Ogļhidrāti nodrošina organismu ar enerģiju, tāpēc tas ir kā pamats veselīgam uzturam. Ogļhidrāti ir augļos un dārzeņos, kā arī īpaši daudz graudaugu produktos un pupiņās. Piemēram, maize, kartupeļi, makaroni, rīsi, griķi, auzu pārslas un citi attēlos redzamie produkti ir labs ogļhidrātu avots. Ja tiek uzņemts vairāk ogļhidrātu nekā nepieciešams, tad tie pārvēršas taukos, kas rada lieko svaru.
 
Shutterstock_1262205697_carbohydrates sources_ogļhidrātu avots.jpg  Shutterstock_389062597_sources of carbs_ogļhidrātu avoti.jpg Shutterstock_1726280338_high fibre food_šķiedrvielu avots.jpg
Svarīgi!
Svarīgi atcerēties, ka baltmaize, pīrādziņi un bulciņas nav veselīgākie produkti, tāpēc labāk izvēlēties pilngraudu izstrādājumus.
Olbaltumvielas palīdz organismam augt un attīstīties, nodrošina šūnu atjaunošanās procesus un veic vēl citas ļoti svarīgas funkcijas. Olbaltumvielas var uzņemt ar liesu gaļu, zivīm, olām, piena produktiem, kā arī riekstiem un sēklām.
 
Shutterstock_591888962_diary products_piena produkti.jpg Shutterstock_2233247387_types of meat_gaļas veidi.jpg Shutterstock_684710068_source of protein_olbaltumvielu avoti.jpg
 
Tauki ir enerģijas avots un nodrošina rezerves barības vielu uzkrāšanos. Tauki veic arī citas svarīgas funkcijas organismā, tāpēc tie ir nepieciešami, bet mazos daudzumos. Ir pārtikas produkti, kuru tauku sastāvs ir labāks un nenodara kaitējumu veselībai. Pārtikas produkti, ar kuriem uzņemt "labos" taukus ir, piemēram, olīveļļa, avokado, rieksti un treknas zivis. "Sliktie" tauki ir palmu eļļā, ātrajās uzkodās, čipsos un saldumos.
 
Shutterstock_2056061840_healthy fats_veselīgie tauki.jpg Shutterstock_410582746_bad fat_sliktie tauki.jpg Shutterstock_2428097347_donuts_virtuļi.jpg
 
Šķiedrvielas var uzņemt tikai ar augu valsts produktiem, piemēram, augļiem un dārzeņiem, arī graudaugu produktiem. Tās neuzsūcas cilvēka organismā, bet spēj iztīrīt zarnu traktu, uzsūcot lieko šķidrumu un nevajadzīgos galaproduktus. Šķiedrvielas ilgāk nodrošina sāta sajūtu, satur daudz minerālvielu, ļauj uzsūkties vitamīniem, kā arī uzlabo imunitāti.
 
Shutterstock_743959498_healthy food_veselīgs ēdiens.jpg Shutterstock_286097024_fiber_šķiedrvielas.jpg Shutterstock_2261771543_cereal with fruits_graudaugi ar augļiem.jpg
 
Attēlā var apskatīt kuri produkti ir jāēd, lai iegūtu dažādus vitamīnus.
 
YCUZD_240522_6302_vitamīni.png
Svarīgi!
Lai ikdienā uzņemtu pilnvērtīgu uzturu var izmantot šķīvja principu. 1/4 daļu no tā aizņem graudaugu produkti un kartupeļi, 1/4 olbaltumvielas un puse no uztura ir dārzeņi un augļi.
YCUZD_240523_6302_veselīgs uzturs.png
Svarīgi!
Atceries, ka diennakts laikā jāuzņem pietiekoši daudz šķidruma. Ieteicamais ūdens daudzums ir 30–35 ml uz cilvēka 1 kg ķermeņa svaru.
Detalizētus uztura ieteikumus var apskatīt šeit - slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.