Lai noskaidrotu sāls () saturu pārtikas produktos, izmanto titrēšanu ar šķīdumu slāpekļskābes klātbūtnē. Ķīmiķe Evelīna vēlējās noskaidrot sāls saturu savas vecmāmiņas ceptajā rupjmaizē.
Viņa nosvēra \(11,26\) \(g\) maizes parauga, sasmalcināja un ievietoja \(200,0\) \(mL\) mērkolbā, pievienoja reaģentus olbaltumvielu atdalīšanai un atšķaidīja līdz atzīmei. Šķīdumu filtrēja caur kroku filtru un \(25,00\) \(mL\) dzidrā filtrāta pievienoja indikatoru un slāpekļskābi un titrēja ar dzīvsudraba(II) nitrāta šķīdumu.
Titrēšanu veica 3 reizes, un patērēto titranta tilpumu Evelīna apkopoja 1. tabulā.
1. tabula. Titrēšanā patērētais šķīduma tilpums
Nr. | V šķīduma, mL |
1. | 2,48 |
2. | 2,48 |
3. | 2,47 |
Tā kā Evelīna nezināja precīzu šķīduma koncentrāciju, viņa to standartizēja, titrējot \(10,00\) \(mL\) \(0,1000\) \(M\) šķīdumu. Arī šo titrēšanu viņa veica 3 reizes, un rezultāti apskatāmi 2. tabulā.
2. tabula. Titrēšanā patērētais šķīduma tilpums
Nr. | V šķīduma, mL |
1. | 10,16 |
2. | 10,20 |
3. | 10,14 |
Aprēķini, kāds ir vidēji noteikta sāls masa (mg) vienā titrēšanas reizē! Atbildē atstāj divus ciparus aiz komata!
= \(mg\)
Lai iesniegtu atbildi un redzētu rezultātus, Tev nepieciešams autorizēties. Lūdzu, ielogojies savā profilā vai reģistrējies portālā!