Laktozi jeb piena cukuru enzīms laktāze sašķeļ par glikozi un galaktozi. Enzīmu laktāzi sintezē un izdala zarnu epitēlija šūnas. Ja laktoze netiek sašķelta, zarnu mikrofloras baktērijas to saraudzē, izdalot gāzveida produktus, kas uzpūš vēderu. Cilvēkiem, kuriem ir laktozes nepanesība, zarnu epitēlija šūnas neveido laktāzi.
Zinātnieki ir izstrādājuši metodi, ar kuras palīdzību tiek iegūts piens, kura sastāvā nav laktozes, bet ir glikoze un galaktoze (sk. attēlu).

Laktoze_laktaze.svg
 
Laktozes šķelšanu var attēlot ar šādu vienādojumu:
 
ADBC.svg
 
1. Kādas vielas šajā vienādojumā ir apzīmētas ar burtiem A, B, C, D? 
A: 
B: 
C: 
D: 
Atbilžu varianti:
glikoze
galaktoze
laktāze
laktoze
2. Kā ar šīs metodes palīdzību piens kļūst lietojams arī cilvēkiem ar laktozes nepanesību, nezaudējot tā uzturvērtību?
Ir iespējamās vairākas pareizas atbildes!
Atsauce:
https://www.visc.gov.lv, Valsts eksāmens bioloģijā 2021.g.
Lai iesniegtu atbildi un redzētu rezultātus, Tev nepieciešams autorizēties. Lūdzu, ielogojies savā profilā vai reģistrējies portālā!