Olbaltumvielu sastāvā var būt \(20\) dažādas aminoskābes. Saīsināti aminoskābes apzīmē ar trim pirmajiem nosaukuma burtiem angļu valodā. Cilvēka organisms lielāko daļu aminoskābju saņem ar uzturu. \(12\) aminoskābes cilvēka organisms spēj sintezēt no citām aminoskābēm, bet \(8\) aminoskābes – fenilalanīnu (\(Phe\)), izoleicīnu (\(Ile\)), leicīnu (\(Leu\)), lizīnu (\(Lys\)), metionīnu (\(Met\)), treonīnu (\(Thr\)), triptofānu (\(Trp\)) un valīnu (\(Val\)) – nespēj sintezēt. Dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas satur visas neaizstājamās aminoskābes, bet daļa augu izcelsmes olbaltumvielas nesatur.
Cilvēka insulīna molekula ir veidota no \(2\) savstarpēji saistītām aminoskābju virknēm. Pavisam insulīna molekulā ir \(51\) aminoskābe.
Aplūko insulīna molekulas shematisko attēlu!
Cilvēka insulīna molekula ir veidota no \(2\) savstarpēji saistītām aminoskābju virknēm. Pavisam insulīna molekulā ir \(51\) aminoskābe.
Aplūko insulīna molekulas shematisko attēlu!
Uzdevumi.lv Tev piedāvā izvēlēties atbilstošas atbildes!
Ir iespējamās vairākas pareizas atbildes!
1. Kā vegānais vai veģetārais uzturs var ietekmēt insulīna sintēzi un ietekmi uz insulīna funkcijām?
2. Kas vegānim vai veģetarietim jāņem vērā, veidojot savu ikdienas ēdienkarti, lai netiktu traucēta insulīna sintēze?
Atsauce:
https://www.visc.gov.lv, Valsts eksāmens bioloģijā 2021.g.
Lai iesniegtu atbildi un redzētu rezultātus, Tev nepieciešams autorizēties. Lūdzu, ielogojies savā profilā vai reģistrējies portālā!