MĀCĪBU GADA NOSLĒGUMA TESTI
Satura rādītājs:
Teorija
Numurs | Nosaukums | Apraksts |
---|---|---|
Numurs 1. | Nosaukums Kā notiek vielu pārvērtības? | Apraksts Vielu pārvērtības - atgriezeniskas un neatgriezeniskas, piemēri un galvenās atšķirības. |
Numurs 2. | Nosaukums Kā vielu pārvērtības izmanto ražošanā? | Apraksts Vielu pārvērtības dažādos ražošanas procesos. Video materiāli par ražošanu. |
Numurs 3. | Nosaukums Kādi ir vielu maisījumi, un kā tos atdalīt? | Apraksts Vielu maisījumu veidi - viendabīgi un neviendabīgi, to piemēri un skaidrojumi. Vielu atdalīšanas veidi - filtrēšana, sijāšana, nostādināšana, iztvaicēšana. |
Numurs 4. | Nosaukums Kas ir vielu šķīšana? | Apraksts Vielu šķīšana un šķīdība. Šķīdums kā izšķīdušās vielas un šķīdinātāja kopums. |
Numurs 5. | Nosaukums Kā pagatavot vielu šķīdumu? | Apraksts Šķīdumu pagatavošana un izšķīdušās vielas masas daļas aprēķināšana. |
Uzdevumi
Numurs | Nosaukums | Tips | Grūtības pakāpe | Punkti | Apraksts |
---|---|---|---|---|---|
Numurs 1. | Nosaukums Vielu pārvērtības | Tips 1. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe zema | Punkti 2 p. | Apraksts Zina, ka ar vielām var notikt dažādas pārvērtības - atgriezeniskas un neatgriezeniskas. Ar piemēriem parāda pārvērtību veidus. |
Numurs 2. | Nosaukums Vielu pārvērtību piemēri | Tips 2. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 1 p. | Apraksts Nosauc atgriezenisku un neatgriezenisku pārvērtību piemērus. |
Numurs 3. | Nosaukums Vielu pārvērtību dalījums | Tips 2. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 6 p. | Apraksts Izmantojot attēlus nosaka pārvērtību veidus, un to vai tās var notikt atkārtoti vai vienreiz. |
Numurs 4. | Nosaukums Vielu pārvērtību eksperiments | Tips 3. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe augsta | Punkti 1 p. | Apraksts Analizē iespējamu eksperimentu norisi, veidojot pamatojumu par vielu pārvērtībām – kuras pārvērtības var notikt atkārtoti, kuras pārvērtības notiek tikai vienu reizi. |
Numurs 5. | Nosaukums Saldējuma ražošana | Tips 2. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 2 p. | Apraksts Saskata un nosauc, kādas vielu pārvērtības notiek dažādu pārtikas produktu ražošanas procesā. |
Numurs 6. | Nosaukums Cukura ražošanas shēma | Tips 2. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 1 p. | Apraksts Saskata un nosauc, kādas vielu pārvērtības notiek dažādu pārtikas produktu ražošanas procesā. |
Numurs 7. | Nosaukums Maisījumu veidi | Tips 1. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 1 p. | Apraksts Nosaka maisījumu veidus - viendabīgs un neviendabīgs. |
Numurs 8. | Nosaukums Maisījumu veidošana | Tips 2. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 3 p. | Apraksts Izprot maisījumu un pārvērtību atšķirību. Salīdzina maisījumus un neatgriezeniskas pārvērtības. |
Numurs 9. | Nosaukums Maisījumu atdalīšana | Tips 2. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 2 p. | Apraksts Zina, kādi ir vielu maisījumu atdalīšanas paņēmieni. |
Numurs 10. | Nosaukums Iztvaicēšana | Tips 2. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 1 p. | Apraksts Izprot maisījumu atdalīšanas metodes izvēli. Zina, ka iztvaicēšana kā atdalīšanas metode izmantojama viendabīgiem maisījumiem. |
Numurs 11. | Nosaukums Vielu atdalīšanas metodes | Tips 2. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe augsta | Punkti 5 p. | Apraksts Izprot vielu atdalīšanas metodes, kā arī to izvēli konkrētās situācijās. |
Numurs 12. | Nosaukums Maisījumu atdalīšanas veidi | Tips 2. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 1 p. | Apraksts Izvēlas atbilstošo maisījumu atdalīšanas veidu: atdalīšana ar rokām, sijāšana, filtrēšana, nostādināšana, atdalīšana ar magnētu. |
Numurs 13. | Nosaukums Atdalīšanai nepieciešamie materiāli | Tips 3. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 1 p. | Apraksts Izvēlas laboratorijas iekārtas iztvaicēšanas vai filtrēšanas atdalīšanas metodēm. |
Numurs 14. | Nosaukums Šķīdums | Tips 3. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 2 p. | Apraksts Nosauc šķīduma daļas - šķīdinātāju un izšķīdušo vielu. |
Numurs 15. | Nosaukums Šķīdības līkne | Tips 2. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 1 p. | Apraksts Nosaka vielu šķīdību ūdenī, izmantojot vielu šķīdības grafiku. |
Numurs 16. | Nosaukums Cukura šķīdības eksperiments | Tips 3. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 3 p. | Apraksts Izvēlas mainīgos (“es mainīšu; es mērīšu”) un nemainīgos, kā arī mērāmos lielumus, lai veiktu eksperimentu par vielu šķīdību. |
Numurs 17. | Nosaukums Nepieciešamie materiāli maisījuma izveidei | Tips 2. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 1 p. | Apraksts Lieto laboratorijas trauku nosaukumus, izvēloties nepieciešamos traukus un piederumus šķīduma pagatavošanai. |
Numurs 18. | Nosaukums Šķīduma masa attēlos | Tips 2. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe zema | Punkti 1 p. | Apraksts Izprot šķīduma masas veidošanos (šķīdinātājs un izšķīdusī viela). |
Numurs 19. | Nosaukums Šķīduma masa | Tips 1. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe zema | Punkti 2 p. | Apraksts Izprot šķīduma masas veidošanos - šķīdinātājs kopā ar izšķīdušo vielu. |
Numurs 20. | Nosaukums Sāls ūdens šķīduma pagatavošana | Tips 1. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe zema | Punkti 4 p. | Apraksts Plāno, kā pagatavot sāls ūdens šķīdumu. |
Numurs 21. | Nosaukums Šķīdināmās vielas masas aprēķināšana | Tips 2. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 2 p. | Apraksts Aprēķina izšķīdušās vielas masas daļu. |
Numurs 22. | Nosaukums Izšķīdušās vielas masas daļa šķīdumā | Tips 2. izziņas līmenis | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 1 p. | Apraksts Prot aprēķināt izšķīdušās vielas masas daļu. |
Papildu uzdevumi (slēpti no skolēniem)
Numurs | Nosaukums | Tips | Grūtības pakāpe | Punkti | Apraksts |
---|---|---|---|---|---|
Numurs 1. | Nosaukums Neatgriezeniskās pārvērtības | Tips Citi | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 2 p. | Apraksts Nosauc neatgriezenisku pārvērtību piemērus un pazīmes to norisei. |
Numurs 2. | Nosaukums Atgriezeniskas un neatgriezeniskas pārvērtības | Tips Citi | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 2 p. | Apraksts Nosauc atgriezenisku un neatgriezenisku pārvērtību piemērus, kā arī izprot vielu pārvērtību dalījumu. |
Numurs 3. | Nosaukums Saldējuma ražošana un pārvērtības | Tips Citi | Grūtības pakāpe augsta | Punkti 4 p. | Apraksts Saskata un nosauc, kādas vielu pārvērtības notiek dažādu pārtikas produktu ražošanas procesā. |
Numurs 4. | Nosaukums Vielu maisījumi | Tips Citi | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 1 p. | Apraksts Nosaka maisījumu veidus - viendabīgs un neviendabīgs. |
Numurs 5. | Nosaukums Atdalīšanas metodes | Tips Citi | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 2 p. | Apraksts Zina, kādi ir vielu maisījumu atdalīšanas paņēmieni. |
Numurs 6. | Nosaukums Atdalīšana maisījumiem | Tips Citi | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 2 p. | Apraksts Izvēlas atbilstošos atdalīšanas veidus, pamatojoties uz maisījumu - viendabīgs un neviendabīgs. |
Numurs 7. | Nosaukums Eksperiments par cukura šķīdību | Tips Citi | Grūtības pakāpe augsta | Punkti 2 p. | Apraksts Izvēlas mainīgos (“es mainīšu; es mērīšu”) un nemainīgos, kā arī mērāmos lielumus, lai veiktu eksperimentu par vielu šķīdību. |
Numurs 8. | Nosaukums Priekšmeti maisījuma izveidei | Tips Citi | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 3 p. | Apraksts Lieto laboratorijas trauku nosaukumus, izvēloties nepieciešamos traukus un piederumus šķīduma pagatavošanai. |
Numurs 9. | Nosaukums Izšķīdušās vielas masas daļas aprēķināšana | Tips Citi | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 1 p. | Apraksts Vielas masas daļas aprēķināšana, ja zināma izšķīdinātās vielas masa un šķīdinātāja masa. |
Testi
Numurs | Nosaukums | Ieteicamais ilgums: | Grūtības pakāpe | Punkti | Apraksts |
---|---|---|---|---|---|
Numurs 1. | Nosaukums Vielas, to pārvērtības, maisījumi un atdalīšana, škīdumi. | Ieteicamais ilgums: 00:30:00 | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 25 p. | Apraksts Treniņtests tēmā "Kā notiek vielu pārvērtības?". Vielu maisījumi, to atdalīšanas metodes, pārvērtības, kā arī šķīdumu gatavošana. |
Mājasdarbu testi (slēpti no skolēniem)
Numurs | Nosaukums | Ieteicamais ilgums: | Grūtības pakāpe | Punkti | Apraksts |
---|---|---|---|---|---|
Numurs 1. | Nosaukums Kā notiek vielu pārvērtības? | Ieteicamais ilgums: 00:30:00 | Grūtības pakāpe vidēja | Punkti 23 p. | Apraksts Pārbaudes tests tēmā "Kā notiek vielu pārvērtības?". Vielu maisījumi, to atdalīšanas metodes, pārvērtības, kā arī šķīdumu gatavošana. |