MĀCĪBU GADA NOSLĒGUMA TESTI

Satura rādītājs:

Teorija

Numurs Nosaukums Apraksts
Numurs 1. Nosaukums Kā notiek vielu pārvērtības? Apraksts Vielu pārvērtības - atgriezeniskas un neatgriezeniskas, piemēri un galvenās atšķirības.
Numurs 2. Nosaukums Kā vielu pārvērtības izmanto ražošanā? Apraksts Vielu pārvērtības dažādos ražošanas procesos. Video materiāli par ražošanu.
Numurs 3. Nosaukums Kādi ir vielu maisījumi, un kā tos atdalīt? Apraksts Vielu maisījumu veidi - viendabīgi un neviendabīgi, to piemēri un skaidrojumi. Vielu atdalīšanas veidi - filtrēšana, sijāšana, nostādināšana, iztvaicēšana.
Numurs 4. Nosaukums Kas ir vielu šķīšana? Apraksts Vielu šķīšana un šķīdība. Šķīdums kā izšķīdušās vielas un šķīdinātāja kopums.
Numurs 5. Nosaukums Kā pagatavot vielu šķīdumu? Apraksts Šķīdumu pagatavošana un izšķīdušās vielas masas daļas aprēķināšana.

Uzdevumi

Numurs Nosaukums Tips Grūtības pakāpe Punkti Apraksts
Numurs 1. Nosaukums Vielu pārvērtības Tips 1. izziņas līmenis Grūtības pakāpe zema Punkti 2 p. Apraksts Zina, ka ar vielām var notikt dažādas pārvērtības - atgriezeniskas un neatgriezeniskas. Ar piemēriem parāda pārvērtību veidus.
Numurs 2. Nosaukums Vielu pārvērtību piemēri Tips 2. izziņas līmenis Grūtības pakāpe vidēja Punkti 1 p. Apraksts Nosauc atgriezenisku un neatgriezenisku pārvērtību piemērus.
Numurs 3. Nosaukums Vielu pārvērtību dalījums Tips 2. izziņas līmenis Grūtības pakāpe vidēja Punkti 6 p. Apraksts Izmantojot attēlus nosaka pārvērtību veidus, un to vai tās var notikt atkārtoti vai vienreiz.
Numurs 4. Nosaukums Vielu pārvērtību eksperiments Tips 3. izziņas līmenis Grūtības pakāpe augsta Punkti 1 p. Apraksts Analizē iespējamu eksperimentu norisi, veidojot pamatojumu par vielu pārvērtībām – kuras pārvērtības var notikt atkārtoti, kuras pārvērtības notiek tikai vienu reizi.
Numurs 5. Nosaukums Saldējuma ražošana Tips 2. izziņas līmenis Grūtības pakāpe vidēja Punkti 2 p. Apraksts Saskata un nosauc, kādas vielu pārvērtības notiek dažādu pārtikas produktu ražošanas procesā.
Numurs 6. Nosaukums Cukura ražošanas shēma Tips 2. izziņas līmenis Grūtības pakāpe vidēja Punkti 1 p. Apraksts Saskata un nosauc, kādas vielu pārvērtības notiek dažādu pārtikas produktu ražošanas procesā.
Numurs 7. Nosaukums Maisījumu veidi Tips 1. izziņas līmenis Grūtības pakāpe vidēja Punkti 1 p. Apraksts Nosaka maisījumu veidus - viendabīgs un neviendabīgs.
Numurs 8. Nosaukums Maisījumu veidošana Tips 2. izziņas līmenis Grūtības pakāpe vidēja Punkti 3 p. Apraksts Izprot maisījumu un pārvērtību atšķirību. Salīdzina maisījumus un neatgriezeniskas pārvērtības.
Numurs 9. Nosaukums Maisījumu atdalīšana Tips 2. izziņas līmenis Grūtības pakāpe vidēja Punkti 2 p. Apraksts Zina, kādi ir vielu maisījumu atdalīšanas paņēmieni.
Numurs 10. Nosaukums Iztvaicēšana Tips 2. izziņas līmenis Grūtības pakāpe vidēja Punkti 1 p. Apraksts Izprot maisījumu atdalīšanas metodes izvēli. Zina, ka iztvaicēšana kā atdalīšanas metode izmantojama viendabīgiem maisījumiem.
Numurs 11. Nosaukums Vielu atdalīšanas metodes Tips 2. izziņas līmenis Grūtības pakāpe augsta Punkti 5 p. Apraksts Izprot vielu atdalīšanas metodes, kā arī to izvēli konkrētās situācijās.
Numurs 12. Nosaukums Maisījumu atdalīšanas veidi Tips 2. izziņas līmenis Grūtības pakāpe vidēja Punkti 1 p. Apraksts Izvēlas atbilstošo maisījumu atdalīšanas veidu: atdalīšana ar rokām, sijāšana, filtrēšana, nostādināšana, atdalīšana ar magnētu.
Numurs 13. Nosaukums Atdalīšanai nepieciešamie materiāli Tips 3. izziņas līmenis Grūtības pakāpe vidēja Punkti 1 p. Apraksts Izvēlas laboratorijas iekārtas iztvaicēšanas vai filtrēšanas atdalīšanas metodēm.
Numurs 14. Nosaukums Šķīdums Tips 3. izziņas līmenis Grūtības pakāpe vidēja Punkti 2 p. Apraksts Nosauc šķīduma daļas - šķīdinātāju un izšķīdušo vielu.
Numurs 15. Nosaukums Šķīdības līkne Tips 2. izziņas līmenis Grūtības pakāpe vidēja Punkti 1 p. Apraksts Nosaka vielu šķīdību ūdenī, izmantojot vielu šķīdības grafiku.
Numurs 16. Nosaukums Cukura šķīdības eksperiments Tips 3. izziņas līmenis Grūtības pakāpe vidēja Punkti 3 p. Apraksts Izvēlas mainīgos (“es mainīšu; es mērīšu”) un nemainīgos, kā arī mērāmos lielumus, lai veiktu eksperimentu par vielu šķīdību.
Numurs 17. Nosaukums Nepieciešamie materiāli maisījuma izveidei Tips 2. izziņas līmenis Grūtības pakāpe vidēja Punkti 1 p. Apraksts Lieto laboratorijas trauku nosaukumus, izvēloties nepieciešamos traukus un piederumus šķīduma pagatavošanai.
Numurs 18. Nosaukums Šķīduma masa attēlos Tips 2. izziņas līmenis Grūtības pakāpe zema Punkti 1 p. Apraksts Izprot šķīduma masas veidošanos (šķīdinātājs un izšķīdusī viela).
Numurs 19. Nosaukums Šķīduma masa Tips 1. izziņas līmenis Grūtības pakāpe zema Punkti 2 p. Apraksts Izprot šķīduma masas veidošanos - šķīdinātājs kopā ar izšķīdušo vielu.
Numurs 20. Nosaukums Sāls ūdens šķīduma pagatavošana Tips 1. izziņas līmenis Grūtības pakāpe zema Punkti 4 p. Apraksts Plāno, kā pagatavot sāls ūdens šķīdumu.
Numurs 21. Nosaukums Šķīdināmās vielas masas aprēķināšana Tips 2. izziņas līmenis Grūtības pakāpe vidēja Punkti 2 p. Apraksts Aprēķina izšķīdušās vielas masas daļu.
Numurs 22. Nosaukums Izšķīdušās vielas masas daļa šķīdumā Tips 2. izziņas līmenis Grūtības pakāpe vidēja Punkti 1 p. Apraksts Prot aprēķināt izšķīdušās vielas masas daļu.

Papildu uzdevumi (slēpti no skolēniem)

Numurs Nosaukums Tips Grūtības pakāpe Punkti Apraksts
Numurs 1. Nosaukums Neatgriezeniskās pārvērtības Tips Citi Grūtības pakāpe vidēja Punkti 2 p. Apraksts Nosauc neatgriezenisku pārvērtību piemērus un pazīmes to norisei.
Numurs 2. Nosaukums Atgriezeniskas un neatgriezeniskas pārvērtības Tips Citi Grūtības pakāpe vidēja Punkti 2 p. Apraksts Nosauc atgriezenisku un neatgriezenisku pārvērtību piemērus, kā arī izprot vielu pārvērtību dalījumu.
Numurs 3. Nosaukums Saldējuma ražošana un pārvērtības Tips Citi Grūtības pakāpe augsta Punkti 4 p. Apraksts Saskata un nosauc, kādas vielu pārvērtības notiek dažādu pārtikas produktu ražošanas procesā.
Numurs 4. Nosaukums Vielu maisījumi Tips Citi Grūtības pakāpe vidēja Punkti 1 p. Apraksts Nosaka maisījumu veidus - viendabīgs un neviendabīgs.
Numurs 5. Nosaukums Atdalīšanas metodes Tips Citi Grūtības pakāpe vidēja Punkti 2 p. Apraksts Zina, kādi ir vielu maisījumu atdalīšanas paņēmieni.
Numurs 6. Nosaukums Atdalīšana maisījumiem Tips Citi Grūtības pakāpe vidēja Punkti 2 p. Apraksts Izvēlas atbilstošos atdalīšanas veidus, pamatojoties uz maisījumu - viendabīgs un neviendabīgs.
Numurs 7. Nosaukums Eksperiments par cukura šķīdību Tips Citi Grūtības pakāpe augsta Punkti 2 p. Apraksts Izvēlas mainīgos (“es mainīšu; es mērīšu”) un nemainīgos, kā arī mērāmos lielumus, lai veiktu eksperimentu par vielu šķīdību.
Numurs 8. Nosaukums Priekšmeti maisījuma izveidei Tips Citi Grūtības pakāpe vidēja Punkti 3 p. Apraksts Lieto laboratorijas trauku nosaukumus, izvēloties nepieciešamos traukus un piederumus šķīduma pagatavošanai.
Numurs 9. Nosaukums Izšķīdušās vielas masas daļas aprēķināšana Tips Citi Grūtības pakāpe vidēja Punkti 1 p. Apraksts Vielas masas daļas aprēķināšana, ja zināma izšķīdinātās vielas masa un šķīdinātāja masa.

Testi

Numurs Nosaukums Ieteicamais ilgums: Grūtības pakāpe Punkti Apraksts
Numurs 1. Nosaukums Vielas, to pārvērtības, maisījumi un atdalīšana, škīdumi. Ieteicamais ilgums: 00:30:00 Grūtības pakāpe vidēja Punkti 25 p. Apraksts Treniņtests tēmā "Kā notiek vielu pārvērtības?". Vielu maisījumi, to atdalīšanas metodes, pārvērtības, kā arī šķīdumu gatavošana.

Mājasdarbu testi (slēpti no skolēniem)

Numurs Nosaukums Ieteicamais ilgums: Grūtības pakāpe Punkti Apraksts
Numurs 1. Nosaukums Kā notiek vielu pārvērtības? Ieteicamais ilgums: 00:30:00 Grūtības pakāpe vidēja Punkti 23 p. Apraksts Pārbaudes tests tēmā "Kā notiek vielu pārvērtības?". Vielu maisījumi, to atdalīšanas metodes, pārvērtības, kā arī šķīdumu gatavošana.