OTRĀ SEMESTRA NOSLĒGUMA TESTI
Ekosistēmas veidojas, kādas teritorijas dzīviem un nedzīviem faktoriem savā starpā mijiedarbojoties. Viens no ekosistēmas pastāvēšanas un līdz ar to veidošanās nozīmīgākajiem pamatnosacījumiem ir organisko vielu esamība. To ražošanu no neorganiskajām vielām (ogļskābās gāzes un ūdens) veic augi (arī aļģes un daļa vienšūņu) fotosintēzes procesā.
Fotosintēze ir process, kurā augi uzņem enerģiju no Saules gaismas un izmanto to, lai no ogļskābās gāzes un ūdens iegūtu ogļhidrātus (organiskās vielas) un skābekli.
Fotosintēzes procesā gaismas enerģija tiek pārvērsta par ķīmisko enerģiju (organiskās vielas), kas uztur visu dzīvību uz planētas. Fotosintēzes rezultātā enerģija un ogleklis tiek ievadīti ekosistēmās, kur tie tiek absorbēti dzīvos audos, pārnesti uz citām sugām, kas barojas no dzīviem un mirušiem augiem, un nobeigumā ar elpošanas palīdzību izvadīti atpakaļ vidē. Ogleklis veido lielāko daļu organisko vielu. Oglekļa ciklam ir liela ietekme globālā klimata veidošanā.

Oglekļa cikla piemērs dabā
Ogleklis dažādās formās (kā organiska viela) tiek nodots no viena organisma citam caur barošanās procesiem. Šādas saites starp organismiem sauc par barošanās attiecībām. Tādā veidā tiek uzturēta ekosistēmas stabilitāte un līdzsvars – organismi piedalās vielu enerģijas plūsmas ciklos.
Barošanās ķēde ir organismu barošanās attiecību lineārs attēlojums. Barošanās tīkls ir sazarots barošanās ķēžu attēlojums.
Barošanās ķēdē jāievēro dažas likumsakarības:
1. Barošanās ķēde vienmēr sākas ar producentu jeb organisko vielu ražotāju.
2. Bulta norāda enerģijas plūšanas virzienu. Briedim apēdot zāli, organisko vielu ķīmiskā enerģija nonāk briedī. Vilkam apēdot briedi, tas uzņem enerģiju.
3. Enerģija no jebkura producenta un konsumenta var plūst arī uz reducentu.

Barošanās ķēdes un tīkla salīdzinājums
Organismu loma jeb funkcija organismā - producents, konsuments vai reducents, saistās ar šī organisma trofisko līmeni.
- Pirmajā līmenī ir organisko vielu ražotāji jeb producenti - augi, aļģes, daļa vienšūņu un baktēriju, kas fotosintēzē ražo organiskās vielas.
- Otrais, trešais un ceturtais trofiskais līmenis ir patērētāji jeb konsumenti. Organismi, kas uzņem jau gatavas organiskās vielas.
- Otro trofisko līmeni veido organismi, kas ēd ražotājus. Tos sauc par primārajiem patērētājiem jeb zālēdājiem.
- Sekundārie patērētāji ēd zālēdājus. Tie bieži vien ir kukaiņēdāji dzīvnieki.
- Terciārie patērētāji ēd sekundāros patērētājus. Augstāka līmeņa patērētāji (t.i., sekundārie, terciārie un augstāk) var būt plēsēji vai visēdāji.
- Pēdējais ķēdes posms ir organisko vielu sadalītāji /noārdītāji - reducenti jeb destruktori. Tie noārda nedzīvas organiskās vielas līdz vienkāršiem neorganiskiem savienojumiem. Sadalītāji pabeidz dzīves ciklu, atgriežot barības vielas augsnē vai okeānos, lai tās izmantotu autotrofi organismi, kas aizsāk atkal pilnīgi jaunu barības ķēdi.
Organismu trofiskie līmeņi