Pareiza uztura pamatprincipi ir uztura dažādība, uztura sastāvdaļu līdzsvars un mērenība.
Līdzsvarots uzturs satur olbaltumvielas, taukus un ogļhidrātus.
Lipīdi - vielu grupa, pie kuras pieder tauki un tiem līdzīgas vielas. Lipīdi atrodas dzīvnieku un augu organismos, kur veic enerģijas uzkrāšanas un aizsargfunkciju. Tauku daudz ir olīveļļā, avokado, olīvēs, valriekstos, ķirbju sēklās, zivīs.
Ogļhidrāti - vielu grupa augu organismos. Ogļhidrāti augos veidojas fotosintēzes procesā. Dzīvnieki uzņem ogļhidrātus, barojoties ar augiem. Ogļhidrāti nodrošina organismus ar enerģiju, kas nepieciešama dzīvības procesiem. Ogļhidrātus visvairāk satur graudaugu produkti (maize, kartupeļi, makaroni, griķi, rīsi) un dažādi augļi, piemēram, banāni.
Olbaltumvielas (proteīni) - vielu grupa, kas veic dažādas dzīvībai nepieciešamas funkcijas.
Olbaltumvielas vajadzīgas augšanai, attīstībai, organisma šūnu un audu atjaunošanai, tās izpilda arī aizsargfunkcijas, ir fermentu sastāvdaļas. Visvairāk tās var uzņemt, ēdot liesu gaļu, zivis, pienu un piena produktus (sieru, biezpienu, kefīru), kā arī augu izcelsmes olbaltumvielas - pākšaugus (pupiņas, lēcas, tofu) riekstus un sēklas.
Olbaltumvielas vajadzīgas augšanai, attīstībai, organisma šūnu un audu atjaunošanai, tās izpilda arī aizsargfunkcijas, ir fermentu sastāvdaļas. Visvairāk tās var uzņemt, ēdot liesu gaļu, zivis, pienu un piena produktus (sieru, biezpienu, kefīru), kā arī augu izcelsmes olbaltumvielas - pākšaugus (pupiņas, lēcas, tofu) riekstus un sēklas.
Vitamīni - savienojumi, kas nelielā daudzumā ir nepieciešami normālai organisma funkciju nodrošināšanai un jāuzņem ar pārtiku, jo organisms tos nespēj sintezēt pietiekamā daudzumā.
Diennaktī patērētais enerģijas daudzums ir atkarīgs no cilvēka vecuma un dzimuma, no nodarbošanās veida un vielmaiņas īpatnībām, no apkārtējās vides temperatūras un citiem apstākļiem.
Svarīgi!
Lai uzturētu gremošanas orgānu sistēmas veselību, ieteicams ēst līdzsvarotu un daudzveidīgu uzturu, izvairīties no pārēšanās un smēķēšanas.
Uztura piramīda veidota pēc līdzsvarota uztura principa
Katram produktam ir sava enerģētiskā vērtība, minerālu un vitamīnu sastāvs. Produktiem veikalā enerģētisko vērtību obligāti norāda uz etiķetes.